Sla navigatie over
Vlaanderen.be - uw wegwijzer binnen de Vlaamse overheid
startpagina | contact | sitemap integrale jeugdhulp  | zoek
 
 

 

 Algemeen

Implementatieplan

De Vlaamse overheid wil naar aanleiding van de implementatie van het DRP de 7 betrokken sectoren ondersteunen a.d.h.v. het drieluik: "informatie - vorming - procesondersteuning"

 

Informatie

Het luik informatie omvat acties voor:

  • voorzieningen: regionale dialoogdagen mei 2006, de werkmap "Aan de slag met...";
  • minderjarigen: een brochure voor +12-jarigen en een brochure voor -12-jarigen door de Kinderrechtswinkel;
  • ouders: een brochure voor ouders en opvoedingsverantwoordelijken.

Vorming

Op het vlak van vorming worden volgende activiteiten voorzien:

  • (Inter)sectorale vorming: de sectoren kunnen gedurende 3 jaar gebruik maken van een budget IJH van € 2500 per jaar. De agentschappen en koepels zullen onderling moeten overleggen op welke wijze zij dit budget willen besteden aan vorming.
  • Doorgedreven vorming: In het najaar 2008 ging voor de laatste maal de 4 daagse vorming door die door de overheid werd georganiseerd over het Decreet Rechtspositie. Alle powerpoints van deze vormingsdagen zijn te vinden op deze site onder de betreffende thema's.

Procesondersteuning

www.rechtspositie.be:

via deze website wil de overheid hulpverleners duurzaam professioneel ondersteunen bij de toepassing van het DRP.  Dit decreet voorziet nl. in een eigen statuut van de minderjarige in de jeugdhulp.  Met dat statuut en de daaraan verbonden rechten moeten de hulpverleners in de 7 betrokken sectoren van integrale jeugdhulp vanaf 1 juli 2006 aan de slag.  Gezien het DRP een voortdurend proces van reflectie over het eigen handelen is, een proces van dialoog is om ervaringen te delen en in discussie te treden, zal de site een medium zijn om: actuele info en publicaties aan te bieden, sectorale knelpunten te inventariseren, informatie over de interferentie met andere regelgeving te verstrekken, good practices te verzamelen, een helpdesk voor concrete vragen en knelpunten op te richten (in eerste instantie voor representatieve organisaties, steunpunten en sectorale administraties) en nieuws uit de verschillende sectoren te berichten.