Sla navigatie over
Vlaanderen.be - uw wegwijzer binnen de Vlaamse overheid
startpagina | contact | sitemap integrale jeugdhulp  | zoek
 
 

 

 

 

 

Thema - Participatie

 

Grabbelbox participatie

grabbelbox participatie

 

 

De werkgroep participatie van het IROJ West-Vlaanderen ontwikkelde een ‘grabbelbox’.

 

 

 

 

 

Klik op onderstaande titels om de achterliggende info rond dit thema te openen  

 

Informatie

 

Hoe kijken kinderen tussen zes en twaalf naar de jeugdhulp? Onderzoekers van de Arteveldehogeschool vroegen het hen. En wat blijkt? Kinderen vragen een open en transparante houding van ouders en begeleiders.

https://sociaal.net/analyse-xl/kinderen-in-de-jeugdhulp/

 

Artikel Participatie in de jeugdhulp. Een werk in de steigers. Auteurs: Jole Louwagie, Leen Poppe, Hendrik Van den Bussche

Integrale jeugdhulp is geen evident verhaal. Het uitbouwen van participatie binnen integrale jeugdhulp is dat evenmin. Participatie waar maken is onvermijdelijk een voortdurend zoekproces, met veel kansen en mogelijkheden, maar ook valkuilen en weerstand. Drie participatiewerkers van de Vlaamse overheid aan het woord.

https://sociaal.net/analyse-xl/participatie-in-de-jeugdhulp/

 

 

 

 

Op de studiedag rechten in de jeugdhulp van 6 maart 2015 werd een workshop gewijd aan het recht op participatie.

 

 

 

FAQ's

Het decreet rechtspositie minderjarige wekt heel wat vragen op.

De vragen putten we uit de contacten met het werkveld, o.m. de vragen die gesteld worden via het contactformulier op deze site.

De vragen die het laatst werden toegevoegd, vindt u telkens bovenaan de lijst.

 

 

Good practices

Via het beschikbaar stellen van een inventaris aan "good practices" wil de Vlaamse overheid de ervaringsuitwisseling Ún de deskundigheidsbevordering tussen de verschillende sectoren vergemakkelijken.

 

Er werd bewust gekozen om de inventaris aan de hand van de structuur van de werkmap "Aan de slag met het decreet rechtspositie van de minderjarige in de integrale jeugdhulp" te maken, over de sectoren heen, omdat we er van overtuigd zijn dat goede praktijkvoorbeelden bruikbaar kunnen zijn voor verschillende doelgroepen, voor verschillende organisaties, voor verschillende werkvormen.

Misschien kunnen deze "good practices" niet altijd klakkeloos overgenomen worden, dan kunnen ze een inspiratiebron zijn voor eigen initiatieven.

 

Indien je zelf echter zo'n goede praktijkvoorbeelden kent, laat het ons weten via de rubriek "Uw good practices?", want we blijven deze invoeren in de site.